دست ساختههایی برگرفته از فرهنگ بومی و معنوی ایلام / وقتی که پینه دستان بانوان ایلامی ارزآور میشود
دست ساختههایی برگرفته از فرهنگ بومی و معنوی استان ایلام، آثاری هنری حاصل مهارت و ذوق و بینش صنعتگران هنرمند ایلامی است.
صنایع دستی توصیف هنر دستانی است که از باورها و فرهنگ بومی مردم حکایت میکند. دست ساختههایی برگرفته از فرهنگ بومی و معنوی استان ایلام، آثاری هنری حاصل مهارت و ذوق و بینش صنعتگران هنرمند ایلامی است.
هم اکنون ۱۲۰ کارگاه صنایع دستی با اشتغالزایی هشت هزار نفر در استان ایلام فعال و دایر است.
یکی از صنعتگران ایلامی میگوید: حدود ۱۰ سال است که در حوزه هنرهای دستی فعالیت داشته و کاری که خلق میکنم سبب آرامش روحم میشود.
وی میافزاید: سالها است که خود را با تولید هنرهای دستی مشغول کرده که کار بسیار لذت بخش و آرامش دهندهای است.
یکی دیگر از صنعتگران ایلامی میگوید: رشته تخصصیام تراش سنگ و انواع سنگهای قیمتی و نیمه قیمتی است که سالهای سال است در این رشته فعالیت دارم.
وی اظهار داشت: در کشور مدالها و عنوانهای برتر فراوانی را در مسابقات مختلف به دست آوردهام.
وی ادامه داد: قطعا نیاز به آموزش بیشتری داشته تا بتوانیم این هنر را نسل به نسل انتقال داده و مانع هدر رفت استعدادهای جوانان این منطقه شویم.
یکی دیگر از هنرمندان ایلامی میگوید: چندین سال است که به هنر بافندگی پرداختهام، در زمان تولید و خلق آثار هنری لذت و شوق وصفناپذیری وجود دارد.
وی در ایلام اظهار داشت: سعی کردهام دیگر اعضای خانواده از جمله خواهرانم را با هنر بافندگی آشنا کنم و در واقع به آنان آموزشهای اولیه بافندگی را ارائه کنم.
وی ادامه داد: خلق آثار هنری چشمنواز نیازمند حمایت و توجه مسوولان برای حضور در بازار رقابت و عرضه این هنر صنعت است.
وی تصریح کرد: متاسفانه بازار فروش نداشته و این یکی از مشکلات اساسی هنرمندان ایلامی در بخشهای مختلف از جمله هنرمندان فرش باف و گلیم باف و تابلو بافت است.
یکی از کارآفرینان و مالک کارگاه تولیدی هنر صنعت در ایلام گفت: حدود ۳۰ نفر در کارگاهم مشغول فعالیت هستند و در واقع این تعداد نان آور خانواده در این کارگاه مشغول کار هستند.
وی اظهار داشت: اگر این کارگاه تعطیل شود قطعا این تعداد فرد شاغل بیکار شده و مشکلات زیادی را پدید میآورند.
وی ادامه داد: از مسؤولان امر انتظار است به طرق مختلف کارگاه ها و هنرمندان ایلام را مورد حمایت خود قرار دهند.
معاون صنایع دستی اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان ایلام در این باره گفت: ۳۲ رشته فعال صنایع دستی در استان ایلامن دایر است و رشتههایی که نشان ملی گرفته شامل گلیمبافی، جاجیمبافی و نمدمالی و خراطی است.
نورالدین محسنی در گفتوگو با خبرنگار فارس در ایلام اظهار داشت: این تعداد صنعت دستی طی سال گذشته بیش از ۱۰ میلیون دلار ارزآوری برای استان ایلام داشتهاند.
وی ادامه داد: در حال حاضر ۱۲۰ کارگاه صنایع دستی در ایلام فعال بوده و بالغ بر هشت هزار نفر در این کارگاهها مشغول کار هستند.
معاون صنایع دستی اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان ایلام گفت: بیش از ۵۰۰ نفر از هنرمندان ایلامی دارای بیمه تامین اجتماعی هستند.
وی ادامه داد: اقداماتی از سوی معاونت صنایع دستی اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان ایلام برای حمایت از هنرمندان ایلامی انجام شده است.
محسنی تصریح کرد: برپایی دورههای آموزشی یکی از برنامههای این نهاد بوده که در این دورهها بیش از ۴۰۰ نفر آموزشهای لازم را دریافت کردهاند.
معاون صنایع دستی اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان ایلام گفت: در حوزه پرداخت تسهیلات نیز بیش از ۷۰۰ نفر در قالب مشاغل خانگی به بانکهای عامل معرفی شدهاند.
این مسؤول اضافه کرد: در حوزه نمایشگاهی نیز دو نمایشگاه دائمی یکی در شهر ایلام و دیگری در شهر ایوان راه اندازی کرده و سال گذشته در مجموع ۲۲ نمایشگاه موقت در استان ایلام برپا کردیم.
رشد و رونق و بقای صنایع دستی رمز ماندگاری فرهنگ بومی هر منطقه بوده و هنرمندان ایلامی در زمینه تولید گلیم نقش برجسته توانستهاند نام ایلام را در ردیف استانهای صاحب سبک قرار دهند.
منبع:فارس