صفحه اول / فرهنگی و هنری / سینما و تئاتر / نقد و بررسی فیلم امپراطور جهنم

نقد و بررسی فیلم امپراطور جهنم

«امپراتور جهنم»، فیلمی به کارگردانی پرویز شیخ طادی و تهیه‌کنندگی محمد خزاعی ساخته سال ۱۳۹۵ است.

در این فیلم که دربارهٔ تروریست‌ها و داعش است، بازیگرانی چون علی نصیریان، فرخ نعمتی،‌ علیرام نورایی، صبا کمالی، سعید راد و کوروش زارعی ایفای نقش کرده‌اند. این فیلم سال گذشته در در بخش رقابتی پذیرفته نشده بود و به همین دلیل عوامل فیلم از حضور در جشنواره انصراف داند.
کارگردان: پرویز شیخ طادی / نویسنده: پرویز شیخ طادی / تهیه‌کننده: محمد خزاعی
بازیگرهاعلی نصیریان, فرخ نعمتی, علیرام نورایی, صبا کمالی, سعید راد, کوروش زارعی, محمد کاسبی, عنایت اله شفیع, فرزین محدث, اسماعیل خلج, محمدمهدی فقیه منفرد, الیزابت دبس, حبیب دهقان نسب, علی جاویدفر, یعقوب غفاری, مصطفی سلطانی
خلاصه‌‌‌‌‌فیلم: ریاض جنگجوی کهنه کار توبه می‌کند خونی بریزد و چون آتشفشانی خاموش به گوشه‌ای میخزد. برای آتش افروزی مجدد او، به یک شوک قوی نیاز است و آن تعرض به گلجان تنها عشق و امید زندگی اوست. آتش ریاض شعله ور شده و خون‌ها می‌ریزد. غافل از اینکه بازیگر یکه‌تاز نمایشی پرماجرا گردیده است.

نقد و بررسی فیلم امپراطور جهنم

نشست خبری فیلم «امپراطور جهنم» با حضور عوامل این فیلم و اجرای محمود گبرلو در پردیس گالری ملت برگزار شد.
در این نشست علی نصیریان بازیگر فیلم درباره حضورش در «امپراطور جهنم» گفت: انتخاب من برای بازی در این فیلم بر اساس شخصیت و قصه بود. برای من اهمیت ندارد که یک فیلم سیاسی باشد یا نه، بلکه کلیت اصل و کاراکتر است که برایم اهمیت دارد.
پرویز شیخ طادی در ادامه این نشست گفت: بعد از این فیلم ما یک کار دیگر هم خواهیم داشت. درواقع در ادامه «شکارچی شنبه» درمورد انحراف در جهان اسلام کار کردیم که محصولش این فیلم شد و قرار است یک سه گانه داشته باشیم.
صبا کمالی بازیگر فیلم نیز در بخشی از سخنان خود گفت: من امروز موفق نشدم فیلم را ببینم و اطلاعات‌ام در حد فیلمنامه است. تنها خط مشترک این فیلم و «شکارچی شنبه» مسئله دین است. من دیدم که سه سال این فیلمنامه توسط آقای شیخ طادی نوشته می‌شد و در بهترین زمان شکل گرفت. از سویی زمانی که سریال «میوه ممنوعه» را دیدم آرزو کردم که در مقابل آقای نصیریان بازی کنم و خوشحالم که در این کار به آرزویم رسیدم.
کوروش زارعی در ادامه بازیگر فیلم گفت: حدود چهل دقیقه از کار حذف شده است و چندین سکانس درخشان من هم حذف شده است. من برای نقشم خیلی زحمت کشیده بودم اما متاسفانه بخش‌های مختلفی از فیلم حذف شده که به کار ما صدمه زده است. کارگردان و تهیه کننده مجبور به حذف تکه‌هایی از فیلم شدند که بیشتر به نظر می‌رسد مسائل دیپلماتیک باعث آن شده است. ما نباید هنرمند را خنثی کنیم و من امیدوارم مسائل سیاسی از سینما فاصله بگیرد. خیلی از اتفاقاتی که در منطقه می‌افتد، به کشور ما هم ارتباط دارد. ما چهل سال آزادی‌خواهانه در این منطقه زندگی کردیم و امیدوارم که حداقل اجازه دهند تا در مملکت خودمان کارمان را انجام دهیم.
خزایی تهیه کننده فیلم در ادامه گفت: شش سال قبل فیلمنامه‌ای را آقای شیخ طادی به من ارائه کردند که قرار بود، به عنوان سریال با تلویزیون کار کنیم. بعد از چهار سال هیچ نهاد و سازمانی پاسخگو ما نبود. به ما می‌گفتند مسائلی که شما مطرح می‌کنید خیلی حساس است و به صلاح نیست با توجه به مسائل دیپلماتیک مطرح شود. من می گفتم گاهی یک هنرمند چیزی را می‌بیند که سیاستمداران نمی‌بینند. آقای شیخ‌طادی به من می‌گفتند چرا باید آنقدر جان بکنیم تا یک کار استراتژیک بسازیم. اما در نهایت چند نفر شخصا از ما حمایت کردند. فیلمی که امروز در سالن سینما می‌بینید، فیلم واقعی «امپراطور جهنم» نیست. این فیلمی‌ست که ما می‌توانستیم نمایش‌اش دهیم و به نظرم کسانی که سال گذشته این فیلم را قربانی کردند، باید پاسخگو باشند. دوستان آسوده باشید که این فیلم به هیچکس بر نمی‌خورد. مسائلی در مورد اتحادیه اروپا، آینده عربستان، نسل کشی و … حذف شده است. آقای افروغ راحت باشید که این فیلم بارها سانسور شد و الان خنثی است. حالا هر روز مصاحبه کنید که چرا فیلم را به جشنواره راه دادند!…
شیخ طادی گفت: ممکن است گاهی فکر کنید چرا سکانس‌ها خوب به هم نمی‌چسبند. این به دلیل سانسورهایی‌ست که اتفاق افتاده است. درنهایت این جواب هم شاید برای‌تان قانع کننده نباشد و شما فیلمی که دیدید را قضاوت می‌کنید.
شیخ‌طادی گفت: به من می‌گویند چرا فیلم سفارشی می‌سازید درحالی که هیچ جایی وجود ندارد که سینمای استراتژیک را مهندسی کند و سفارش دهد. در واقع من هستم که سفارش می‌دهم و شش سال دنبال آن می‌دوم. من راجع به هر کلاه و عمامه‌ای فیلم می‌سازم. به هزاران مدیر باید توضیح دهم درباره کارم و درنهایت سعی می‌کنم هر طور که شده است کارم را ارائه دهم. از میان این صدها کارگردان حداقل اجازه دهید دو کارگردان از کشوررشان دفاع کنند. این فیلم و قسمت بعدی آن به شکل یک پیش‌بینی بود. کار فیلمساز نشان دادن اتفاقات روز نیست بلکه کارش این است که از آینده بگوید. متأسفانه تاخیری که در نمایش این فیلم اتفاق افتاد باعث شد تا آن پیش‌بینی‌ها نشان داده نشد و در نهایت هم حذفش کردند.
علی نصیریان گفت: من از کار پژوهشی آقای شیخ‌طادی لذت می‌برم. او درمورد مسائل روز کار نمی‌کند بلکه کارش نیاز به پژوهش دارد.
او در ادامه تهدید شدنش به مرگ را به خاطر بازی در فیلم «شکارچی شنبه» تکذیب کرد.
محمد خزاعی هم گفت: در این مسیر که ما می‌رویم باید سختی‌ها و جراحت‌هایی را تحمل کنیم. آقای شیخ‌طادی می‌خواهد در قسمت آخر این سه‌گانه در مورد افراطی‌گری داخل ایران بگوید. این فیلم ما کاملا یک اثر نمادین است.

نقد و بررسی فیلم امپراطور جهنم

حواشی فیلم «امپراطور جهنم»

سیدجمال ساداتیان از اعضای هیات انتخاب جشنواره فیلم فجر درباره فیلم «امپراطور جهنم» گفت:"  آنقدر پیچیده موضوع را مطرح کرده است که شاید برای مخاطب عام خیلی قابل درک نباشد. "
فیلم «امپراطور جهنم» به کارگردانی پرویز شیخ طادی به علت عدم حضور فیلم در بخش سودای سیمرغ جشنواره فیلم فجر ۳۵ام با یادداشتی اعتراضی از حضور در بخش چشم انداز سینما انصراف داد.
طبق آیین نامه جشنواره فیلم فجر، فیلمی که در یک بار در جشنواره بازبینی شده باشد نمیتواند در سال های بعد در جشنواره شرکت کند. ابراهیم داروغه‌زاده درپی خبرهای ناشی از حضور غیرقانونی فیلم «امپراطور جهنم» در جشنواره گفت: "سال گذشته به صورت ناقص ارسال شده بود و این فرصت را پیدا کرد که بازببنی شود بنابراین این فیلم و «شعله ور» دوباره دیده شده و انتخاب شدند." همچنین تهیه کننده فیلم گفت: "«امپراطوری جهنم» براساس قوانین جشنواره برای حضور در دوره سی و پنجم آن فرستاده شد اما اعضای آن معتقد بودند که ناقص بوده و نمی‌توان در مورد آن تصمیم درستی گرفت."
علی نصیریان درباره بازی در فیلم «امپراطور جهنم» گفت: "بازی در امپراطور جهنم یکی از سخت‌ترین تجربه‌های من در بازیگری بود. هنوز فیلم را کامل ندیده ام اما شرایط جوی و برف و باران به شدت کار را برای گروه و تولید سخت تر کرده بود."
پرویز شیخ طادی درباره حضور علی نصیریان در فیلم «امپراطور جهنم» گفت: "نباید فراموش کنیم استاد نصیریان بازی شگفت‌انگیزی در این پروژه دارند؛ آن هم در سن ۸۳ سالگی. حضورشان در این فیلم بسیار مغتنم بود. استاد نصیریان واقعا در این فیلم مخاطب را متحیر می‌کند."
محمدرضا علیقلی درباره ساخت موسیقی این اثر گفت: "همان امضایی که اصولاً در همه کارهای قبلی من بوده است در این فیلم نیز وجود دارد با این تفاوت که فضای اکشن و هیجانی فیلم باعث شده تا حد زیادی موسیقی آن هم به همان سمت برود به نظرم موسیقی «امپراطور جهنم» یک اتفاق نو است که در کنار کارهای قبلی من قرار می گیرد.."
پرویز شیخ طادی درباره فیلم «امپراطور جهنم» گفت: "فیلمنامه «امپراطور جهنم» درباره برخی «مفتی‌ها» و چگونگی و چرایی صدور فتواهایی است که به نام اسلام و اسلام‌گرایی صادر می‌کنند. در واقع بررسی این نکته که کدام نقطه از جهان اسلام بیمار شده که به این نقطه رسیده ایم از نکات مهم این فیلمنامه است. وقتی در خلوت خود به مسائل تکفیری‌ها و سلفی‌ها و فعل آنها که به نام اسلام گذاشته می‌شود، فکر می کنم به این نتیجه می رسم که کشتار مردم دردناک و غم انگیز است اما جریان تکفیری که با حمیت مفتی‌ها و رژیم سعودی ایجاد و فربه شده نیز یک جنایت است که زیرساخت های دین را نشانه گرفته است."

محمد خزاعی درباره فیلم توضیح داد:
"«امپراطوری جهنم» یک کار بسیار متفاوت است چون یک تحلیل جداگانه به داعش و تروریست در دنیا دارد. بررسی این مساله که اصلاً بر چه اساسی داعش شکل گرفته و ریشه‌های آن کجاست. تفکر این گروه در آینده باعث ورود گروهک‌هایی مانند داعش در منطقه خواهد شد و نشان داده می‌شود که کشورهایی که از داعش حمایت کردند مثل عربستان، خود در مرداب این گروه فرو رفته‌اند."
پرویز شیخ طادی برای نگارش فیلمنامه «امپراطور جهنم» یک سال تحقیق کرد و ۶ ماه نگارش فیلمنامه طول کشید.
فرید ناظر فصیحی( مدیر جلوه های ویژه بصری ) : "در امپراطور جهنم تصاویری را می بینیم  که نیاز به فضاسازی بسیاری دارد. از ۹۰ دقیقه فیلم ، ۸۰ دقیقه آن نیاز به تروکاژ دارد. اکثر صحنه های فیلم  در ایران و در استودیو کار شد در حالی که ما باید فضای یک کشور خارجی را به مخاطب القاء کنیم.  تکثیر، ساخت  و ساز محیطی در این فیلم بسیار  وسیع اتفاق افتاد."
 بابک پناهی ( طراح صحنه ) درباره فیلم «امپراطور جهنم» گفت: "ما تقریباً تمام لوکیشن‌ها را ساختیم. یک بخشی از فضای داخلی سفارت اسرائیل و رستوران را در محلی که  بازسازی کردیم جلوی دوربین بردیم. قبرستان، کنیسه یهودی‌ها، مسجد مسلمانان، تونل‌های زیرزمینی، طویله، کاخ سفارت عربستان و… حتی  لوکیشن هایی که به لحاظ تایم شاید  چند ثانیه  دیده می‌شود، ساخته شد. «امپراطور جهنم» تجربه جدیدی بود که کمتر از دوماه باید چالش‌ها و مسایل مختلف فیلم را یکی یکی حل می‌کردیم."

کوروش زارعی درباره بازی در فیلم «امپراطور جهنم» گفت: "من در این فیلم نقش سرکرده داعشی‌ها را بازی می کنم که توسط پدر خوانده اصلی با بازی "علی نصیریان" از لس آنجلس هدایت شده و اهداف تروریستی را در سوریه برنامه ریزی می کند. نقش من در این فیلم نماد کاملی از تکفیری های خشن و قاتل است. نقشی کاملاً منفی که در نوع خود چالش جذابی برای من است."
محمد خزاعی (تهیه کننده) درباره اکران فیلم «امپراطور جهنم» در گفت و گو با سینما پرس گفت: "واقعیت این است که اجازه اکران این فیلم در دولت یازدهم داده نخواهد شد چون سیاست‌های دولت با توجه به رابطه‌اش با عربستان با اکران این فیلم زیر سؤال می‌رود و نمایش عمومی مانع ادامه همکاری ایران و عربستان می‌شود؛ بنابراین من در چنین وضعیتی خوش‌بین نیستم."
«امپراطور جهنم» در لوکیشن‌هایی از گرجستان و فرانسه هم فیلمبرداری شده.
پوستر فیلم: (طراح: خانه طراحان انقلاب اسلامی)

نقد و بررسی فیلم تنگه ابوقریب

این فیلم روایتی است از دفاع دلاورمردانه گردان عمار در برابر لشکرکشی رژیم بعث به فکه و شرهانی. روزهای رشادت و مظلومیت بچه‌های گردان عمار در روزهای آخر دفاع مقدس در منطقه حساس تنگه ابوغریب.