صفحه اول / فرهنگی و هنری / صنایع دستی / صنایع دستی کالایی ذاتا ایرانی

صنایع دستی کالایی ذاتا ایرانی

عرصه صنایع‌ دستی و هنرهای سنتی ایران اهمیت بسیاری دارد که مصداق بارز آن را می‌توان در توجه و تأکید رهبر معظم انقلاب در ابلاغ سیاست ‌های کلی برنامه ششم توسعه و در بند ۵۱ مشاهده کرد.

صنایع دستی کالایی ذاتا ایرانی

صنایع دستی در ایران قدمتی چند هزار ساله دارد و تا به حال ۳۷۰ رشته در ۲۴ دسته ، به ثبت رسیده و حدود دو میلیون صنعتگر و هنرمند را جذب خود کرده است.
صنایع دستی هنری آمیخته با زندگی روزمره ما ایرانی هاست و شاید هر کدام از ما در نزدیکی خود یک هنرمند خالق این آثار را بیابیم. هنری که چه فردی و چه گروهی یا در کارگاهی کوچک و بدون نیاز به فناوری های پیشرفته و با سرمایه گذاری اندک رونق دارد و پلی میان فرهنگ و اقتصاد است.
خرید صنایع دستی به عنوان نمونه‌ای از کالای ارزنده که ذوق و هنر و فرهنگ ایرانی را یدک می کشدیکی از راه‌های حمایت از کالای ایرانی است و سامان‌دهی مراکز اشتغال صنایع‌دستی می‌تواند نقش به‌سزایی در این زمینه ایفا کند.
حسین تاجیک معاون حقوقی، مجلس و امور استان‌های سازمان میراث‌فرهنگی،صنایع دستی و گردشگری بر حمایت از هنرمندان و استادکاران صنایع‌دستی به‌عنوان یکی از شاخه‌های حمایت از تولید‌کننده ایرانی و کالای ایرانی تأکید کرد و گفت: طرحی به همین نام در مجلس شورای اسلامی تصویب شده و به تأیید شورای نگهبان رسیده است که با تشکیل کمیته‌ایی پی گیر اجرای آن هستیم.

جایگاه ممتاز صنایع دستی اصفهان دراقتصادصنایع دستی
استان اصفهان با دارا بودن حدود ۲۰۰ رشته اصیل بومی ،یک سوم صنایع دستی جهان و دو سوم صنایع دستی کشوررابه خود اختصاص داده است و به لحاظ تعدد و سهم ۶۰ درصدی تولید، مهد صنایع دستی ایران است.
به برکت توانمندی هنرمندان و تولیدکنندگان شاخصی که در عرصه ملی و بین‌المللی در استان اصفهان فعال اند،صنایع دستی استان درقرن های متمادی به عنوان نماینده هنر اصیل قوم ایرانی در جهان معرفی شده وهمواره جایگاهی بس ارزشمند را در اقتصاد داراست.
درسالی که به نام حمایت از کالای ایرانی نامگذاری شده، اهمیت تولید و عرضه صنایع دستی هنرمندان اصفهان بیش از پیش شایان توجه است
خلاقیت و ذوق هنرمندان صنایع دستی نصف جهان موجب شده تا تولیدات صنایع دستی اصفهان،شهر جهانی صنایع دستی نصف جهان در دنیا موقعیتی ممتازداشته باشد.

سایه صنایع دستی خارجی بر هنر دست ایرانی
صنایع دستی هر کشور بازگوکننده خصوصیات تاریخی، اجتماعی و فرهنگی و نمادی از هویت ملی است و البته در جذب جهانگردان، رشد و تولید اقتصادی نیز میسر است؛ برای درک نقش پر رنگ صنایع دستی در اقتصاد یک کشور می توان به درآمد سالانه بیش از ۲۵ میلیارد دلاری چین  از فروش و صادرات صنایع دستی اشاره کرد.
صنایع دستی ایران در مقطعی با بی مهری های مواجه بود به طوریکه کالای خارجی مشابه و بی کیفیت با تقلید کالای ایرانی،بازار را تسخیر کرده بود که البته در چند سال گذشته این موضوع کم رنگ تر شده است. فروش کالاهای مشابه صنایع دستی که بیشتر قاچاق و بی کیفیت اند، تهدیدی اقتصادی برای صنایع دستی اصیل ایران و اصفهان محسوب می شود.صنایع دستی کالایی ذاتا ایرانی
معاون رئیس‌جمهوری و رئیس سازمان میراث‌فرهنگی،صنایع‌دستی وگردشگری با گلایه از واردات صنایع‌دستی خارجی به کشورگفت: موضوع ورود صنایع‌دستی خارجی در حوزه ما نیست و در اختیار وزارت صنعت، معدن و تجارت است و تنها راه جلوگیری از ورود صنایع‌دستی خارجی به کشور افزایش تعرفه واردات است.
علی‌اصغر مونسان با بیان اینکه درخواست افزایش ۲۵ درصدی تعرفه واردات صنایع‌دستی موردقبول واقع نشدافزود:قول افزایش ۱۰درصدی راداده اند،امیدواریم این اتفاق رخ دهد.
رئیس شرکت تعاونی صنایع دستی اصفهان نیز درباره جمع آوری صنایع دستی خارجی از بازارگفت: چندین سال پیش درحمایت از هنرمندان ، طبق مصوبه ای فروش صنایع دستی خارجی دراماکن تاریخی ممنوع شد امادردیگرمکان ها فروش این اجناس منعی ندارد.
غلامعلی فیض اللهی از هنرمندان برجسته صنایع دستی اصفهان افزود: ما نمی گوئیم این کالاها در اماکن تاریخی وجود ندارد اما به نسبت یک مقطعی خیلی کم شده است و وجود این صنایع دستی خارجی در بازارها و اماکن تاریخی به سرمنشأ آن یعنی گمرک بر می گردد که باید نظارت کافی بر ورود این کالاها داشته باشد.
عرضه صنایع دستی قاچاق ، بیش از ده هزار فرصت شغلی را درحوزه صنایع دستی استان اصفهان تهدید کرده است.
به گفته رییس اتحادیه صنایع دستی استان اصفهان ۴۰ هزار هنرمند دراستان اصفهان در زمینه تولید صنایع دستی فعالیت می کنند وجلوگیری از ورود کالاهای قاچاق بهترین راهکار توسعه اشتغال استان است.
عباس شیردل افزود: عرضه صنایع دستی خارجی از جمله ظروف مسی ترکیه ای و پارچه های رو میزی هندی همچنین صنایع دستی چین و پاکستان موجب رکورد بازار صنایع دستی اصفهان شده است.
وی ادامه داد: اواخر پارسال حدود ۴۰ میلیون قطعه صنایع دستی پاکستانی شامل رومیزی، روتختی و دیگر صنایع دستی قاچاق در اصفهان کشف و جمع آوری شد.

در کنار هم قرار گرفتن صنایع دستی و سایر صنایع می‌تواند به یک هم افزایی منجر شود

معاون رئیس جمهور و رئیس سازمان میراث‌فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری با بیان اینکه طرح تجاری‌سازی صنایع‌دستی که پارسال شروع شده است ،امسال ادامه می یابد گفت: در اجرای طرح در بخش صنایع‌دستی بازاریابی ایجاد می شود تا فروش و صادرات افزایش یابدهمچنین توسعه بازارچه‌های دائمی موضوعی است که باید اعتبارگذاری مشترک با استانداری‌ها آن را به نتیجه برسانیم.
علی‌اصغر مونسان افزود:درطرح تجاری‌سازی تلاش می‌شود گروه‌های طراح به استادکاران اضافه شوند و طرح‌ها مطابق سلیقه روز مشتریان باشد، به‌علاوه برندسازی و کاهش قیمت تمام‌شده نیز دو بخش مهم تجاری‌سازی در این حوزه هستندهمچنین باید صنایع دستی با قیمت‌های متفاوت برای بخش‌های مختلف بازار داشته باشیم.
وی گفت: دراجرای طرح های اشتغال فراگیروروستایی به صنایع‌دستی توجه شده است.
سرپرست معاونت صنایع‌دستی سازمان میراث‌فرهنگی،صنایع دستی و گردشگری هم با بیان اینکه تجاری‌سازی صنایع‌دستی، اقدامی برای بهبود وضع صنعت و حمایت از تولید داخلی است گفت: صنایع‌دستی می‌تواند ظرفیت‌های خالی را در سایر صنایع پر کند.
پویا محمودیان افزود: صنایع‌دستی ایران با توجه به توانمندی‌هایی که صنعتگران دارند، می‌تواند در بسیاری از صنایع جایگاه ویژه‌ای را برای خودش تعریف کند و روح تازه و تفاوت در آن صنایع ایجاد کند که برای مشتریان آن صنایع بسیار جذاب و دلپذیر باشد.
به گفته غلامعلی فیض اللهی از هنرمندان برجسته کشور،هنرمندان ما توان ارائه کالاهای با کیفیت را دارند اما با هزینه های سنگینی که برای خلق آثار متحمل می شوند،کسی خریدار آثار هنری آنان نیست.
وی با تأکید بر اینکه دولت با حمایت از آثار هنری با کیفیت کمک بزرگی می تواند به هنر و هنرمند بکند افزود: باید با حمایت از تولید صنایع دستی وکمک در جهت تهیه مواد اولیه و بازاریابی آن گامی اساسی در این راه برداریم
۱۰۰درصد مواد اولیه تولید صنایع دستی و هنرهای سنتی اصیل از منابع و مواد داخلی است. با توجه به ویژگیهایی از جمله نقش دست در تولید آن، مکمل اقتصاد کشاورزی بودن، برخورداری از ارزش افزوده و بی نیازی به سرمایه گذاری زیاد در مقایسه با سایر صنایع، این هنرصنعت می تواند در رشد، توسعه و ایجاد اشتغال در هر منطقه تاثیرگذار و به معنای واقعی کلمه ،کالای ایرانی محسوب شود.

منبع: واحد مرکزی خبر/سیده پروین امامی

صنایع دستی

تجاری سازی صنایع دستی

صنایع دستی به دلیل اینکه یک هنر -صنعتی است که از ظرفیت‌های مختلفی برخوردار است، می‌تواند در کنار بسیاری از صنعت‌های دیگر مطرح شود و ظرفیت‌های خالی را در سایر صنایع پر کند.